"Jaksanko minä hiihtää Jätkänkynttilä Ski Marathonin?"

Monia teistä varmasti mietityttää jaksanko hiihtää noin pitkän matkan? Tätä varten tarjoamme myös puolimarathonin eli 21km. Tästä matkasta selviät varmasti hyvin pienillä valmistautumisilla. Kokosimme muutaman vinkin, jolla matka taittuisi helpommin:

1. Harjoittelu - Etenkään lyhyemmälle matkalle osallistuminen ei juurikaan vaadi etukäteisharjoittelua hiihdosta. Mikäli harrastat muuta liikuntaa, fyysinen kuntosi varmasti riittää matkan selättämiseen. Toki lajiharjoittelu on paras tapa kehittää hiihtotaitoa.


2. Huoltopisteet - Matkanvarrella on riittävästi huoltopisteitä. Voit siis lähteä matkaan, jopa ilman omaa juomavyötä. Toki se on pienenä turvana, mikäli väsy meinaa tulla puseroon. Energiageelit antavat nopeasti energiaa, joten niitä on hyvä löytyä muutama takataskusta.


3. Hyvät välineet - Välineiden merkitystä ei voi liikaa korostaa. Liukkailla ja helppohiihtoisilla suksilla matka taittuu merkittävästi kevyemmin. Oikea pukeutuminen on myös yllättävän isossa roolissa. Hiostava tuulipuku saa sinut menettämään kehostasi nesteitä ja uupumus yllättää ennen aikoja.


4. Lähde matkaan maltillisesti - hiihdä ensimmäiset kilometrit kehoasi kuunnellen. Reitin ensimmäiset kilometrit ovat tasaista maastoa, joten saat hyvin koneen käynnistymään. Kun olet saavuttanut puolimatkan, voit jo lisätä vauhtia, jos matkanteko tuntuu liian helpolta. Juuri ennen viimeistä huoltopistettä koittaa reitin viimeinen kunnon nousu. Paikalliset tuntee kohdan Sairaalan nousuna. Sen jälkeen loppu on lähes liukua kohti maalia. Kemijoen rannasta viimeinen nousu Koskikatua pitkin kohti Lordi-aukio menee vaikka pää kainalossa. Maalissa sinua odottaa viimeinen huoltopiste, jossa energiavarastot viimeistään saat täytetyksi.


5. Peesaaminen - Niinkin pieni asia kuin toisen hiihtäjän perässähiihtäminen helpottaa matkantekoa huomattavasti. Koita siis alussa löytää sinulle sopivan vauhtinen letka, jossa mielellään on joku mahdollisimman leveä harteinen vetomies halkomassa tuulta.

Yllä oli siis kaunisteltu versio. Tai sitten voit tehdä kuten yleensä...

1. Harjoittelu - ’Lahjattomat treenaa’ on lempi sloganisi. Kävelet päivää ennen kilpailua kuntosalille, kiristät farkkujen vyötä ja käyt tekemässä maksimaalisen kyykkytreenin. Paluumatkalla ajat mummolan kautta ja kaivat ullakolta papan tai mummon vanhan Terinitin ulkoiluasun.


2. Huoltopisteet - Otat lähdössä pitkän ryypyn hiilihapollista energiajuomaa ja röyhtäilet happoja pois ensimmäiset viisi kilometriä


3. Välineet - Tässä kohtaa käännät autosi keulan kohti vanhempiesi asuntoa ja suuntaat suoraan kellarin häkkivarastoon, josta kaivat isäsi vanhat pölyiset Kuusistot tai Karhut sekä äitisi sauvakävelysauvat, koska isukin kepeistä on remmi poikki.


4. Lähde matkaan täysillä - Lähdön jälkeen on syytä sännätä kärkeen maitohapoista piittaamatta. Tässä kohtaa on turha kumarrella ketään. Jossakin kohtaa huomaat kuitenkin että hapenottosi on kengännumeroasi pienempi ja porukkaa alkaa lappamaan ohi. Matkanteon kuormittavuus vastaa soutamista Rovaniemeltä Ounasjoen latvoille yhdellä airolla joen ollessa jäässä. Pääsetpähän kuitenkin saunanlauteilla mehustelemaan, että lähdön jälkeen olin kärjessä.


5. Peesaaminen - Alkumatkan lievästä ylilyönnistä toipuminen ei etene toivotulla tavalla. Syöt huoltopisteiltä niin paljon rusinoita ja suolakurkkuja, että huoltopaikan toimitsijat alkavat kysellä sinulta ruokalipun perään. Muista että sinulla on ne porukan leveimmät hartiat ja isoin ego.

Miten sinä ajattelit valmistautua?